Handmade geboortekaartje

Tijdens mijn zwangerschap hebben mijn vriend en ik veel nagedacht over wat voor soort geboortekaartje we wilden versturen. We waren er al snel over uit dat we er het liefst zelf eentje wilden maken. Eigenlijk gold voor het kaartje hetzelfde als voor de naam die we Sammie gaven: het moest een stoer, maar lief kaartje worden. Iets wat bij ons zou passen.

Ik wilde graag dat er een handmaden-touch aan zou zitten. Na wat brainstormen met een creatieve collega kwam ik op het idee om iets te doen met een stempel. En dan het liefste op kraftpapier (= bruin papier), omdat dat altijd een gaaf effect heeft. Ik wist ook al snel dat het kaartje een fluorescerend accent moest hebben, omdat ik dat altijd een mooie tegenhanger vind ten opzichte van de wat sobere uitstraling van kraftpapier. Omdat we niet het hele kaartje op kraftpapier wilden drukken, besloten we dat we een label van kraftpapier zouden gebruiken voor de stempel en dat met een fluorescerend roze lintje (gevonden bij een fourniturenzaak) vast wilden maken aan een groter kaartje. Op dat kaartje zouden ook alle geboortegegevens etc. komen te staan.

Samen met een vriendin (die art-director is) ging ik allereerst aan de slag om een mooie stempel te ontwerpen. We wilden daar in elk geval haar naam in verwerken, maar niet de geboortedatum. Want ik wilde het kaartje wel al grotendeels klaar hebben liggen als Sammie geboren zou worden en dus moest ik van tevoren ook al kunnen stempelen. We maakten in Illustrator een ontwerp en lieten de stempel maken bij Studio Stempel. De vriendelijke dame van Studio Stempel zorgde ervoor dat onze stempel ondanks de drukte (het loopt altijd storm bij Studio Stempel) voorrang kreeg en gauw geleverd werd. Waren we erg blij mee!

DSC_0316
Toen het bijbehorende kaartje ontwerpen. Ik wilde qua vormgeving het liefst een grafische print combineren met eenvoudig lijntjespapier. Het moest niet te ingewikkeld worden, mocht best een wat eenvoudige uitstraling hebben. Op een goede stocksite (waar je tegen betaling allerlei beelden kunt downloaden) vond ik een aantal toffe prints. Het was nog even een klusje om te kiezen, maar uiteindelijk vonden Peter en ik de mintgroene print het mooiste in combinatie met met bruine label en het fluorescerende lintje. Om alles tot een geheel te maken kozen we ervoor om de naam ook lekker fel roze te maken, al is ‘ie wel iets minder fel uitgepakt. Met drukken is dat altijd lastig. Maar nog steeds passen de kleuren perfect bij elkaar.

Peter en ik vonden het nog best een ding om het kaartje tekstueel in elkaar te zetten. Wat zet je erop? Het gewicht, de lengte? Geboortetijd? Is dat relevant? Moest de achternaam er nog een keer op vermeld worden, of vonden we dat wel duidelijk zo met de stempel? Wat doen we met de tweede en derde naam? We wilden Sammie graag vernoemen naar de moeder van Peter, die overleed toen hij jong was. Eva komt van mijn moeder. Uiteindelijk besloten we de tekst kort en bondig te houden en alleen de relevante dingen te vermelden. Ons ontwerp verstuurden we vervolgens naar een drukker.

Toen de labels, het lint, de stempel met stempelkussen en het proefkaartje binnen waren, kon ik beginnen met de voorbereidingen. Stempelen maar, die labels! Hiervoor gebruikte ik de kleur Indigo van VersaColor. Ook knipte ik van tevoren alle lintjes op de juiste lengte, zodat we na de geboorde alleen nog de gestempelde labels vast hoefden te maken aan de kaartjes. Dit was nog best een pietepeuterig werkje.. Peter wilde me helpen, maar raakte na twee kaartjes strikken al redelijk gefrustreerd ;-). Uiteindelijk hebben mijn moeder en zus me heel lief geholpen en was het zo gepiept. We gebruikten enveloppen van kraftpapier met een klein sterretje op de flap als accent. Versturen, die hap!

Fotor0617132041

We hebben veel positieve reacties gekregen op ons kaartje. Zo leuk als je het dan zelf gemaakt hebt! Via via kregen we zelfs een berichtje van iemand die ons vroeg waar we dit kaartje besteld hadden, omdat ze het ook voor haar eigen kindje wilde versturen. Uiteindelijk heeft ze het kaartje na gemaakt. Een mooier compliment kun je niet krijgen. We zijn er zelf ook nog steeds best een beetje trots op!

Twee vriendinnen die rond dezelfde tijd bevallen zijn van hun kindjes, hadden ook beiden met hun vriend zelf een heel tof kaartje gemaakt. Kan het iedereen aanraden om lekker zelf aan de knutsel te gaan, als je jouw ideale geboortekaartje niet kunt vinden. Zo leuk ook om mee bezig te zijn, zo in afwachting op je kindje. En niet te vergeten.. Hoe leuk is het dat niemand anders hetzelfde geboortekaartje heeft? ♦︎

Een reactie op “Handmade geboortekaartje

  1. Wat een leuk kaartje ik heb zelf dezelfde ideeën en kwam je online tegen echt super leuk.
    Waar heb je het kaartje tegen betaling in ontworpen zoals je noemde?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>